tirsdag 6. desember 2011

Sjokoladefudge

http://www.melk.no/mat/oppskrifter/temaer-anledning/jul/engelsk-sjokoladefudge/

Oppskrift fra melk.no

Himmelsk fudge, seig og god, som smelter i munnen. Lag fudge og gi bort i julegave eller kos deg med den selv.

Ingredienser

  • 400gsukker
  • 100gsmør
  • 1dlkremfløte
  • 1dlhelmelk
  • 100gmørk kokesjokolade el. lys
  • 1sskakaopulver
  • 50glys sirup
  • 2tsvaniljesukker
  • 50gsmør

Fremgangsmåte

1 porsjon gir ca 50 stk sjokoladefugde

Ha sukker, smør, fløte, melk, sjokolade, kakao og sirup i en tykkbunnet kjele, helst med nonstick belegg.
Varm opp blandingen under svak varme og rør med en tre redskap til massen begynner å koke.
Bruk en slikkepott og dra ned alt som ligger på kantene av kjelen.
Stikk et karamelltermometer ned i blandingen og la blandingen stå og koke uten omrøring ved middels varme til termometeret viser ca 114 ºC. Dette tar ca 10 til 15 minutter.
Det må det ikke røres i gryten, mens massen koker inn. Dette har med krystalliseringen av sukkeret å gjøre.
Når massen kommer opp til 114 grader helles blandingen over i en langpanne. Bruk ikke en slikkepott for å ta med masse som har samlet seg rundt kantene av kjelen.
Tørk av steketermometeret slik at dette blir rent. Stikk det nedi fugdemassen og legg skiver av smør oppå massen og dryss vaniljesukker over. La massen kjøle ned uten omrøring til mellom 50 og 47 grader.
Når massen er kommmer ned til ca 47 grader, skal massen bearbeides med en slikkepott eller lignende til massen er så kald og seig at den flyter meget sakte utover.
Hvis man ønsker å tilsette nøtter eller lignende gjøres dette før fudgen helles i formen. Fudgen overføres til en brødform som er kledd med bakepapir og settes kaldt i noen timer eller natten over. Kuttes i passende terninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar